Viser arkivet for mai, 2015

Framtidas fagarbeidere, vi trenger dere!

Hedmark fylke er et av de fylkene som kommer dårligst ut i statistikken når vi ser på andelen som gjennomfører et videregående utdanningsløp. I Hedmark kommer Glåmdalsregionen klart dårligst ut. Takket være fylkestingets og fylkesrådets satsing nettopp på denne utfordringen, ser vi at flere elever gjennomfører skolegangen nå enn tidligere. Og i 2014 fikk Hedmark fylkeskommune skoleprisen for det arbeidet som gjøres for å få flere elever gjennom utdanningsløpet.

Gjennom fokus på blant annet klasseledelse, oppfølgingstjenesten, sommerskolen og andre prosjekter ser vi at elever i Hedmark både gjør det bedre resultatmessig, og at flere av de som startet på en videregående utdanning nå også gjennomfører den. Les mer…

Let's talk about sex

Sex er vanskelig å snakke om. Sex er en privatsak, noe fint og spesielt mellom to mennesker. Vi som voksne har et ansvar for å snakke med barna våre om sex. Skolen har et ansvar for å snakke med barna våre om sex, og vi som foreldre. Det er viktig at oppvoksende generasjoner vet hva sex handler om, og at det er en handling mellom to mennesker som begge ønsker å dele noe sammen.

Når vi vet hvor vanskelig det er å snakke om frivillig sex, trenger jeg neppe nevne hvor vanskelig det er å snakke om ufrivillig sex. Voldtekt brukes blant annet som en strategi i krigføring. I media hører vi stadig om overfallsvoldtekter, vi vet at mange lever med en kjæreste/ektefelle som tvinger til seg sex. Vi hører om nettverk som deler barneporno på Internett, og er gjennom media blitt kjent med saker som eksempelvis Alvdal-saken.

Det er viktig at vi snakker om både den frivillige og den ufrivillige sexen, fordi det henger sammen. Det er viktig at vi snakker åpent om sex slik at den oppvoksende generasjonen lærer seg forskjellen på rett og galt, og hvilke faresignaler man skal være oppmerksom på. Gjennom den økte bruken av Internett er det også blitt lettere for overgripere å komme i kontakt med sine ofre, og ordet “grooming” har blitt et ord de aller fleste av oss har kjennskap til. Vi som voksne har et ansvar for å hjelpe barna våre å forstå at det er lett å lyve gjennom Internett.

Voldtekt er seksuelle handlinger uten samtykke. Nei betyr nei, uansett om buksene sitter på livet eller ligger rundt anklene. Vi som foreldre har et ansvar for å fortelle våre døtre at de ikke skal gå fra hverandre på byen, at de ikke skal gå alene hjem, og at de skal passe på hverandre. Vi som foreldre har et ansvar for å fortelle våre sønner at et kort skjørt ikke betyr at det er fritt fram, og at flørting over en drink ikke betyr at man har sagt ja til sex.

Vi må våge å snakke sammen om sex, på godt og vondt. Vi har alle et felles ansvar for å fordømme sex som våpen i krigføring. Vi har et felles ansvar for å stille barna våre, vennene våre og andre de tøffe spørsmålene. Hvis vi har en mistanke, skylder vi våre nærmeste å være bekymret for dem. Vi har alle et ansvar for å lære barna våre nettvett.

Det er viktig at vi som voksne våger å snakke med barna våre om sex og seksualitet. Det er viktig at vi lærer dem forskjellen på rett og galt. Vi som foreldre, skolen og skolehelsetjenesten har et felles ansvar for at barna våre får et godt utgangspunkt. Derfor må vi styrke skolehelsetjenesten, og vie dette temaet større plass i seksualundervisningen.

Elisabeth Sidselrud Christiansen
Fylkestingsmedlem, Hedmark Arbeiderparti